Skip to main content

In deze blog staat het (weer) maken van verbinding met je geliefde centraal. Want het lijkt soms alsof we liever een werkproject opstarten, dan dat we intimiteit opzoeken binnen onze relatie… 

In de afgelopen 10 jaar dat ik met stellen werk, zie ik een duidelijke tendensverschuiving. Vroeger was het hoofdonderwerp van de eerste sessie dingen die het stel écht dwars zit: van elkaar of vanuit het verleden. De reden waarom de meeste stellen tegenwoordig bij mij komen, is dat ze überhaupt willen leren hechten. Zowel mannen en vrouwen voelen zich regelmatig eenzaam binnen de relatie en zijn op zoek naar intimiteit. Vaak komen er traumatische momenten in de relatie naar boven drijven als we gaan werken aan de verbinding, maar dat is niet de reden waarom ze mij hebben ingeschakeld. De eerste sessie ben ik meestal bezig met mensen om hun schild te laten zakken dat ze hebben opgebouwd. Naar elkaar en naar het leven.

OPGROEIEN IN EEN HUMORLOZE SETTING

Het schild hoog houden ten op zicht van het leven is tricky. Hier inzicht over verschaffen is voor mij een reden om dit werk met stellen in de diepte te willen doen. Als er namelijk verharding optreedt tussen jou en je geliefde, dan dooft je levensenergie. Niet alleen jij hebt daar last van, maar alle mensen om je heen, óók je kinderen. Kinderen hebben een vreugdevolle omgeving nodig om gezond en in zelfvertrouwen op te groeien. Veel kinderen groeien echter op in een humorloze setting. Een setting die meer weg heeft van een functioneel bedrijf, dan een warm gezin waarin je samenkomt om het leven met elkaar te delen. Ouders van nu staan vaker in de ‘overleefstand’. Wat ik als relatietherapeut zorgelijk vind, is dat ouders dit vaak niet bij zichzelf herkennen. En als ze het al herkennen, dan laten ze hier even een paar tranen over tijdens de sessie om vervolgens toch maar weer in het harnas te kruipen. Zo kunnen ze buiten weer meedoen met ‘de echte wereld’.

REBOUND EFFECT IN DE RELATIE

Het lijkt soms juist dat als de geliefden weer heel zacht zijn geworden en dichtbij elkaar staan (tijdens een sessie bij mij bijvoorbeeld), er een rebound-effect optreedt om deze intieme energie vooral niet op te zoeken samen… Liever nog vijf extra koppen koffie drinken om daarna weer door te kunnen gaan met alle extra projecten die plotseling weer aan zijn komen waaien. Kunnen we het nog wel aan wat er loskomt als we echt weer verbinden? De stilte? De gevoelens? De verlangens? De behoefte om je helemaal te uiten? En alle gekwetstheden en momenten van afwijzing die daarmee samenhangen… Toch is het doorvoelen van dit alles de weg naar rust en intimiteit, waardoor er in de relatie een diep gevoel van vervulling ontstaat. Tijd is wat mij betreft de belangrijkste factor om dit te realiseren. Tijd voor elkaar, tijd voor stilte samen en tijd voor oogcontact. Dan ontstaat vanzelf weer de verbinding. Het hoeft ook niet heel veel tijd te zijn. Als de tijd maar echt en oprecht is ingericht om te verbinden samen.

TIJD EN AANDACHT

Het grootste cadeau dat je aan je geliefde kunt geven is tijd en aandacht. Probeer deze oefening maar eens: Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar 5 minuten lang in de ogen, zonder in lachen uit te barsten (je mag wel glimlachen natuurlijk) en zonder te praten. Laat de stilte er maar zijn en kijk naar elkaar. Vertel daarna wat je voelt als je naar elkaar kijkt. Eerst de een en dan de ander. Vertel daarna waarom je ooit verliefd geworden bent op de ander en waar je nu nog steeds dankbaar voor bent als het gaat om jullie relatie. Je zult zien dat er zo (weer) verbinding tussen jullie ontstaat.

Wil jij ook meer intimiteit in je relatie ervaren? En wil je daar graag een steuntje in de rug bij?
Je kan mij bereiken op mijn mobiele nummer 06 13909220 of via het contactformulier op deze site www.yvonnelips.nl/contact